Theater na de Dam Nijmegen

Nijmeegse cultuurinstellingen presenteren hun programma voor 4 mei
Sinds 2010 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken.

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Programma

Muziektheater

In het kader van Theater Na De Dam presenteert Meneer Otis voor de derde keer een programma op 4 mei. Dit jaar verwelkomen ze de voorstelling ‘Dr. Jazz’ van Club Duif in Brebl, een verassende combinatie van theater, muziek en poëzie.  

Club Duif ontrafelt het opmerkelijke leven van Dr. Jazz: Een vooraanstaand naziofficier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemt zichzelf Dr. Jazz. Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler, maar tegelijkertijd blijft hij loyaal door als luchtmachtofficier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk. Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen is fascinerend.  Met deze voorstelling brengt Club Duif een ode aan de jazz, die sinds de Tweede Wereldoorlog definitief symbool staat voor vrijheid en rebellie. Voorgoed.  

Brebl, 21:00 | Tickets

Jiddisch Theaterconcert

De Stadsschouwburg verwelkomt Niki Jacobs met De Ballade van Mauthausen. In dit theaterconcert komt alles samen. Vanaf de eerste tot en met de laatste noot word je als luisteraar meegenomen naar een parallel universum waarin verscheidenheid aan emoties je optilt, laat vliegen en weer laat landen.  

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Geïnspireerd door haar eigen Joodse roots werkt zij steevast vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten te horen was, weer te laten klinken in de Nederlandse theaters. Samen met haar ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.

Stadsschouwburg, 21:00 | Tickets

Herdenkingsconcert

In Concertgebouw De Vereeniging vindt het jaarlijkse gratis herdenkingsconcert plaats dat Stichting 4 en 5 mei Comité Nijmegen organiseert. Dit jaar wordt het programma uitgevoerd door Symfonieorkest Nijmegen in samenwerking met Bachkoor Nijmegen.

Concertgebouw De Vereeniging, 21:00 | Tickets

Voor Jongeren, Door Jongeren

Voor de 9e keer verdiept een groep Nijmeegse jongeren van Jong GRAS zich in een thema rondom de Nijmeegse oorlogsgeschiedenis. Dit jaar is de titel: Het Bombardement. Jongeren proberen zich te verplaatsen in toen, spraken ooggetuigen, gingen op onderzoek uit en bevragen de wereld van vandaag.

Op 2, 3 & 4 mei speelt de 10+ voorstelling in het gloednieuwe Stadstheater Nijmegen op de Coehoornstraat 22.

Stadstheater Nijmegen | Tickets

Missie

Door de unieke kracht van theater wil Theater Na de Dam de onbekende en onvertelde verhalen van de Tweede Wereldoorlog herdenken, overbrengen en tastbaar maken. Op die manier creëren we verbinding en wederzijds begrip tussen acteurs, ouderen, verhalenvertellers, creatieve makers en publiek over grenzen, generaties, tijden en locaties heen.

Meer over Theater na de Dam vindt je op de landelijke website.

Media

Photo's

No items found.