Poëzieplaats

Ode aan de Nijmeegse Stadsdichters
De Poëzieplaats op de Gruitberg, een groene oase en eerbetoon aan de Nijmeegse stadsdichters
in samenwerking met

Gemeente Nijmegen, Stadsdichter Nijmegen

Why

De Poëzieplaats is bedacht door Roy Potijk (oprichter Meneer Otis). Deze Nijmegenaar woonde een tijdje op deze plek en keek jarenlang vanaf zijn dakterras op de blinde muren van de expeditie-steeg op de Gruitberg. “Door de dichtgemetselde raamwerken op het plein voelde het als een museum waar de kunstwerken waren verdwenen, of zoals bij een verstokte roker thuis lege plekken op de muur overblijven als schilderijen worden weggehaald. Hier hoorde dus iets te hangen”

How

Op social media kwam Potijk de oproep tegen van Hartje Nijmegen om ideeën in te dienen voor de binnenstad. Vanuit het initiële idee werd de Poëzieplaats ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Gemeente Nijmegen, ontwerper Sharon Geschiere en stadsdichter Heidi Koren.

De Poëzieplaats is een ode aan de negen stadsdichters die Nijmegen sinds 2005 kent. Zij hebben allemaal een gedicht aangeleverd waarvan een citaat op een gevel is aangebracht. Ontwerper Sharon Geschiere heeft hier een mooi geheel van gemaakt. De complete gedichten zijn te lezen op panelen.

What

De expeditie-steeg de Gruitberg achter het Nijmeegse Koningsplein is veranderd in een inspirerende Poëzieplaats. Deze bijzondere plek, met op de muren negen citaten van Nijmeegse stadsdichters, is in 2023 geopend door stadsdichter Heidi Koren en wethouder Noël Vergunst.

Niet alleen de Poëzieplaats werd in 2023 geopend, ook de gloednieuwe website van de stadsdichters werd gelanceerd. Op deze website, stadsdichternijmegen.nl, staat informatie over alle stadsdichters vanaf begin van het stadsdichterschap in 2005. Alle stadsgedichten die in die periode zijn geschreven zijn hier te vinden. Met de speciale app VERS kan je de gedichten op deze locatie ook lezen en ze worden door de dichter zelf voorgelezen.

Ook stroomkasten en afvalbakken zijn gepimpt. Ze zijn beplakt met historische foto’s van deze plek en een patroon van gruit, een kruidenmengsel dat gebruikt werd voor conservering van bier. Tegen enkele gevels is een dradenpatroon en gevelgroen aangebracht in samenwerking met Steenbreek en NL Bloeit.

Credits

De Poëzieplaats is één van de projecten uit het Actieplan Binnenstad van Hartje Nijmegen. In dit plan staan acties en projecten die ervoor zorgen dat de binnenstad een aantrekkelijke plek blijft om te bezoeken, te wonen én te ondernemen.

Fotografie: Toon de Vos / IntoNijmegen

Media

No items found.