vrijdag 20 december

LORCA

Joost Oomen, De Poezieboys & Explore The North

theater

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek.

Dit ‘geheime’ stuk vormde voor Joost Oomen en de Poezieboys het startpunt van een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter. LORCA was op Oerol 2023 de grote hit. Ook op De Parade 2023 viel het publiek en masse voor dit stuk, daar te zien in een verkorte versie. Nu is LORCA eindelijk in de theaters te zien.  

Over de voorstelling
In het diepste geheim, op een schip ergens tussen Cuba en Spanje, werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan het surrealistische stuk Het Publiek. Het was beeldender en vooral veel raarder dan al zijn andere werk, maar hij schreef het omdat hij na een reis van maanden, van huis en haard verjaagd door allesverzengend liefdesverdriet, nu eindelijk terugkeerde naar het land van zijn grote droomprins: Salvador Dali. Om deze dadaïst met krulsnor te laten weten wie de baas is, schreef Federico Garcia Lorca het toneelstuk vol van paarden, een rood naakt, mannen met baarden, een omgekeerde Christus, een inspiciënt, een tamboerijn, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.  

Onmogelijk kon hij weten dat hij dat stuk binnen een paar jaar bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog losbarstte. Onmogelijk kon hij weten dat niemand wist hoe zijn vreemde stuk te spelen nadat de dichter door fascisten was doodgeschoten. En onmogelijk kon hij weten dat zijn stuk zevenentachtig jaar later het startpunt zou worden voor een wild, poëtisch avontuur. Een avontuur van drie jongens, of vier als je Federico zelf ook meerekent, die met zijn Het Publiek in de hand het ingedutte theaterlandschap eens flink tegen de schenen komen schoppen.

Joost Oomen
Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. Hij sprak en speelde op festivals als Lowlands, Oerol, Into the Great Wide Open, ILFU, Explore the North, Wintertuin, Crossing Border en De Parade. In het seizoen ’23/’24 was hij op theatertournee met zijn eenmansvoorstelling Alle dichters hebben gouden helikopters waarin hij poëzie begrijpelijk maakt voor het grote publiek. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de kennisquiz De Slimste Mens. Werk van Oomen verscheen onder andere in De Revisor, DW B, De Volkskrant, Het Financiële Dagblad en Kluger Hans.  
www.joostoomen.com  

De Poezieboys
In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En ze richtten de Poezieboys op. De Poezieboys spelen op festivals, in theaters en organiseren poëzieavonden met jonge dichters. Natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.
www.poezieboys.nl  

Explore the North
Explore the North is een productiehuis en festival met Podium Explore in Leeuwarden als thuisbasis en met literatuur en taal als rode draad. Het hele jaar door zijn Explore-projecten te zien op festivals en podia door het land (en daarbuiten). In november komt alles samen binnen de festivalperiode. www.explore-the-north.nl

Credits

Concept Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy Eindregie Ellen Goemans Spel Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy Vormgeving Pleun Verhees, Sjaan Hofstede Lichtontwerp Iain Hoeffnagel Uitvoerend producent Sanne Priem Productieleider Thijs ten Berge Productie coördinatie Thijs ten Berge Techniek Dario Giustarini Marketing Mathé Többen, Dieke van der Spek Fotograaf PR Beeld Bart Grietens

Mogelijk gemaakt door: Station Noord, We the North, Ministerie van OCW, Oerol, De Parade, Het Nationale Theater - Zaal 3, gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en het Nederlands Letterenfonds.

tickets
prijs:

VVK: €10,00/15,00
ADD: €17,50

datum:
vrijdag 20 december
deuren:
nvt
aanvang:
20:30 uur
taal:
Dutch
facebook event

Media

No items found.