vrijdag 4 april

Story Café

Macht en Kracht

storytelling

Het Story Café is een laagdrempelig hub-event voor authentieke storytelling als podiumgenre in en om Nijmegen.

Het Story Café is een terugkerend event voor korte authentieke stories op het snijvlak van storytelling en theater of storytelling en muziek. Zowel professionals als liefhebbers kunnen zich kenbaar maken, of iets uitproberen, door (een deel van) hun programma te spelen. Dit met een verhaal dat ertoe doet: de verhalen tonen persoonlijke betrokkenheid bij sociaal-culturele thema’s. De performers komen uit Nijmegen en omgeving of spelen binnenkort in de regio. Naast de stories zijn vaste onderdelen van het Story Café live muziek, een talk en een collage impressie van de avond.

Jaser Husseini (1989) geeft vanuit zijn vak geschiedenis burgerschapslessen aan studenten van het ROC. Als slachtoffer van een mislukte rechtsstaat vindt hij het belangrijk om studenten goed te informeren over wat een rechtsstaat is. Hij doet dat door zich eerst in te leven in de wereld van zijn studenten. Zo ervaart hij dat zij hun nieuws niet uit het journaal halen, maar van TikTok. Regelmatig roept Jaser politici op om het gesprek aan te gaan met jongeren, zodat politici en jonge burgers elkaar beter gaan begrijpen. Tijdens dit Café zal hij over zijn vlucht uit Afghanistan vertellen, de uitdagingen die hij overwonnen heeft en hoe deze ervaringen hem hebben gevormd als mens en als docent. Hij zal ook ingaan op de manier waarop hij deze verhalen gebruikt om zijn leerlingen te inspireren en hun horizon te verbreden.

Fien de Smet (1997) is schrijver van theater en poëzie. Ze gooit graag haar persoonlijke pijn te grabbel ter vermaak van het publiek. Haar werk gaat vaak over (on)macht. Met ritmische, eerlijke en ongepolijste teksten zoekt Fien in haar fictie naar de waarheid. (Bron: aankondiging het Nationale Toneel)

Bakermatje (theaterlezing): ‘Langs de oevers van de Nijl overdenkt een ongewenst zwangere westerse vrouw de offers die ze moet gaan brengen. Wanhopig zoekt ze in iedereen een moederfiguur. De verwekker laat het afweten.’ Nadat Fien een fragment uit haar debuuttekst Bakermatje leest, gaat het Café met haar kort in gesprek over macht en onmacht en meer.  De voorstelling Bakermatje is gemaakt onder de vleugels van De Warme Winkel. De vrouw daarin wordt door Luca Bötzel gespeeld.

Ingrid Oostendorp (1963) studeerde begin jaren tachtig aan de kunstacademie in Den Bosch en aan het Surikov Kunst Instituut in Moskou. Tot eind vorige eeuw woonde en werkte ze in Almaty (Kazachstan).  

Circus of Life: het is 1984 als Ingrid naar Moskou vertrekt om er te studeren. Ze droomde van reizen en het Russische circus. Maar ze kan moeilijk vat krijgen op haar omgeving. Haar blik is gekleurd door de Koude Oorlog en ze raakt verstrikt in de dagelijkse realiteit van de Sovjet-Unie. Ze moet zich losmaken van haar eigen wereld om de stad te kunnen ervaren. Als ze uiteindelijk toestemming krijgt om in het circus te werken, gaat ze niet. In 2020 verscheen hierover bij Knust haar persoonlijke beeldverhaal: Mechtadel, Mechtadel, nothing but a dreamer'. In Kunstmagazijn creëert Ingrid als managing director een nieuw podium: Kunstpiste, een 'verhalencircus' met als permanent thema Circus of Life. Dit is ook de spin-off voor het VONKEL project waarbinnen het van april t/m september gaat fonkelen met stories, muziek, beeldend en meer. Ook het vervolg van Mechtadel zal in een expositie met twee andere exposanten te zien zijn in de 'De reis naar Sachalin'.

Farbod Moghaddam (1988), cabaretier, presentator en workshopdocent. Zijn basis is stand-up comedy. Sinds 2008 reist hij “… stad en land af om in de kroegste kroegen te staan tot aan de grootste schouwburgen en alles daartussen in. Als gevolg hiervan won hij de juryprijs van Leids Cabaret Festival 2018 … . “

Stand-up? Farbods bijdrage is zo heet van de naald dat wij onze vingers er nog even niet aan willen branden. Voor de thrill seekers onder ons is dat alleen al de beste reden om 4 april te komen!

Meedoen?

‍Per event streven we naar vier tot vijf deelnemers. Spreekt het Story Café je als performer aan en komt er iets uit jouw koker dat je onder de aandacht wilt brengen? Mail naar post@dramaplaats.nl.

Volg Story Café op instagram via @storytellingnijmegen of volg alle activiteiten van Dramaplaats | Personal stories op het podium via @dramaplaats.bsky.social. Via post@dramaplaats.nl kan je je voor de nieuwsbrief opgeven.

credits:

Idee, organisatie en presentatie: Nora van Dam (Dramaplaats)
Beeldend side-kick: Janneke Bos
Fotografie: Peter van Esch

tickets
prijs:

online: €10,00
deur: €12,50

datum:
vrijdag 4 april
locatie:
deuren:
n.v.t.
aanvang:
20:15
taal:
Dutch
extra:

toegankelijkheid

duur: c.a. 120 min
incl. pauze

facebook event

Media

No items found.