zaterdag 9 december

SFN23: Daniëlle Zawadi | Rashid Dijks | Y.M.P.

Storytelling Festival Nijmegen

storytelling

Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 december presenteren wij een programma vol storytelling, spoken word, muziek, dans en een beetje comedy.

De voorstellingen gaan in op thema’s uit onze diverse en kleurrijke samenleving; denk aan herkomst en identiteit, diversiteit, je plek zoeken en je plek vinden. We nodigen je elke avond uit om met ons kopje onder te gaan in alle verhalen, daarom verkopen we voor elke avond Passe-Partouts, voor enkele voorstellingen in het weekend zijn losse tickets beschikbaar.

Het gehele festivalprogramma vind je hier: SFN2023

20:00-20:40 | Daniëlle Zawadi ‘Ondervonden’

Hoe ontmoet je jezelf?

In Ondervonden, de nieuwe ritmische voorstelling van Daniëlle Zawadi, onderzoekt ze op indringende wijze welke rituelen er nodig zijn om haar eigen verhalen te vertellen. Dit informele vervolg op haar debuut voorstelling ‘Alstublieft, Zawadi’ verkent vragen over wederzijdse toestemming, aan de hand van een natuurkunde experiment, waar deeltjes (wij dus) zichzelf telkens tegenkomen. Hoe onmoet je jezelf, hoe zeg je hallo, en op welke wijze is het gepast om gedag te zeggen?  

Met haar kenmerkende spoken word en de meeslepende percussiemuziek van Kobe Gregoire worden de metaforische verhalen tot leven gebracht.

21:00-21:30 | Rashid Dijks ‘Onder Constructie’

Waarom onderdrukken we onze inner gangster en kunnen Nederlands ook lekker roti maken? Word je uiteindelijk de persoon die je wilt worden of blijf je je hele leven Onder Constructie?

Bij Rashid was het als kind al duidelijk dat hij een speler was, en zo ontwikkelde hij zich door de jaren heen tot een waar cabarettalent. Rashid is een energieke en ritmische verteller die het publiek telkens weer weet te ontwapenen. Op het podium vertelt hij persoonlijke anekdotes over cultuur, familie en jeugd met daaroverheen een sausje hiphop en R&B.

Aan het begin heb je zoveel ideeën, zoveel dromen, de hele wereld ligt voor je open. Maar dan komen langzaam de vragen: Wat voor mens wil ik worden? Wat is mijn plek in de wereld? Ben ik wie ik wil zijn of 'een aangepaste versie van mezelf'?

In deze voorstelling gaat Rashid op zoek naar antwoorden. Hij geeft het publiek een rondleiding op de chaotische bouwplaats van zijn leven.

22:00-23:00 | Y.M.P. ‘Renaissance’  

Deze wedergeboorte begint bij onszelf.

Maandag 1 juni zal de geschiedenisboeken ingaan als de renaissance van deze tijd. Zwart, wit, homo, hetero, transgender, valide en mindervalide mensen van alle leeftijden spraken zich uit tegen het institutionele racisme in Nederland en het globale politiegeweld. En dat midden in een tijd waarin het coronavirus onze dagelijkse levens had overgenomen en de samenleving zo goed als stillag.  

De renaissance betekent letterlijk wedergeboorte en dat is er nu gaande met de zwarte gemeenschap. Mensen worden opnieuw geboren en verhoudingen veranderen. Dit is niet de eerste keer dat zwarte mensen in opstand komen maar het is wel de eerste keer dat het wereldwijd tegelijk gebeurt.  

Social media heeft ervoor gezorgd dat de wereld kleiner is dan ooit en dat mensen accountable gehouden kunnen worden voor hun acties en daden. Renaissance is niet de zoveelste voorstelling die gaat over racisme. Renaissance is de voorstelling die patronen doorbreekt en vanuit historisch oogpunt kijkt naar gebeurtenissen waardoor zwarte mensen eerder in opstand kwamen. De Rodney King riots zijn een goed voorbeeld. De Renaissance is het verhaal dat verbroedert, verscheurt en de mensen mentaal vrij maakt.

Voor deze voorstelling zijn naast de pass-partout ook losse tickets verkrijgbaar

Credits

Ondervonden: Regie en spel Daniëlle Zawadi | Muziek: Kobe Gegroir / Tristan Guillaume

Onder Constructie: Tekst en spel Rashid Dijks

Renaissance: Tekst en spel Y.M.P.

tickets
prijs:

€25,00 / €20,00
Passe Partout
Korting:
Biebpas of CJP/studentenkaart

datum:
zaterdag 9 december
deuren:
horeca regulier open
aanvang:
20:00 uur
taal:
Dutch
facebook event

Media

No items found.